joi, 16 decembrie 2010

Clasificarea lentilelor

Intotdeauna cand vine vorba de achizitionarea unei perechi de ochelari, sfatul meu este sa va interesati tot timpul de calitatea lentilelor, materialul din care sunt facute, tratamentele de pe suprafata lor,diferentele dintre materiale, iar in acelasi timp avantaje si dezavantaje.
Voi expune cateva din caracteristicile lentilelor
1.Clasificarea materialelor

Materiale: - lentile oftalmice din sticla minerala (sticla)
                      - lentile oftalmice din sticla organica (plastic)

a) Lentilele din sticla minerala
Sticla este unul din materialele care a fost utiliazat la fabricarea lentilelor din cele mai vechi timpuri. Dintre toate tipurile de sticla , sticla crown a fost folosita cel mai mult timp, dar datorita necesitatii obtinerii unor lentile cu dioptrii mari noi materiale cu indice de refractie superiori au fost descoperite. Majoritatea purtatorilor de ochelari au inceput sa cunoasca difernetele dintre sticla minerala si sticla organica, avantajele si dezavantajele la care sunt supusi in momentul portului unui ochelar cu lentile din sticla.

b) Lentilele din material organic
Pentru mult timp lentilele oftalmice au fost confectionate din sticla, dar  aproximativ in  perioada anilor 1942 au aparut lentilele din plastic. Lentilele din materiale organice sunt mai usoare si pot fi colorate in diferite nuante. Lentilele organice sunt supuse la zgarieturi, dar odata cu aparitia tehnologiilor, de acum se pot aplica tratamente de durificare si, cum ochelarii fac din ce in ce mai mult parte din lumea modei, utilizarea lentilelor organice a crescut. Au aparut si lentile cu indice de refractie mare comparabil cu cel al lentilelor din sticla.

Caracteristicile lentilelor din material organic:
- greutatea redusa a lentilelor din material organic face ca lentila sa fie mai confortabila, avand greutatea redusa la jumatate fata de lentilele din sticla;
- inafara de greutatea redusa, lentilele din material organic au o durabilitate mult mai mare fata de lentilele din sticla din punct de vedere al spargeri lor; sticla organica se sparge mai greu fata de o lentila din sticla;
- o alta calitate este colorabilitatea, lentilele din sticla organica pot fi colorate in diferite nuante, ceea ce le fac mai atractive si in acelasi timp purtabile in diferite activitati.

2.Aberatiile lentilelor

Au fost create lentile care pot converge perfect lumina provenita dintr-un singur punct pentru a forma o imagine clara a ascelui punct. Aceste aberatii optice sunt prezente in majoritatea lentilelor, insa tot timpul pe marginea ei si nu in centru lentilei. Exista 5 tipuri de aberatii optice pe care Seidel le-a clasificat.
a) Aberatiile de sfericitate - aceasta aberatie este intotdeauna prezenta la lentilele ce au o forma sferica in sectiune. Aceasta aberatie este cauzata de trecerea luminii prin diferite arii ale lentilei.


b) Deformarea (distorsiune) - acesti tip de aberatie este un fenomen care apare fara o relatie conforma intre un obiect si o imagine, o imagine distorsionata.


c) Aberatia Coma - variatia imaginii datorata inclinarii lentilei. Se refera la pozitionarea ramei in concordanta cu miscarea privirii(unghiul pantoscopic, de inclinatie a ramei).d) Aberatia de curbura - diferentele de pozitie ale punctelor focale in zona centrala si zonele periferice. Privind printr-o lentila cu aberatii de curbura, imaginea unui obiect dintr-un plan nu fuzioneaza cu restul planului. Pentru corectarea acestor erori de putere se folosesc lentile asferice si lentile progresive.
e) Aberatia astigmata - diferente de directie in pozitia punctelor focale. In lentilele ce prezinta aberatie astigmata, lumina ce trece in afara axului optic nu converge intr-un singur punct si ,depinzand de distanta de lentila, imaginile pot aparea elitice, circulare sau liniare.


Aberatiile cromatice
Refractivitatea mediilor transparente care sunt vizate pentru a obtine lentile oftalmice difera in functie de lungimea de unda (culoarea luminii) si datorita acestei diferente se formeaza imagini diverse. Aceasta aberatie de culoare este denumita aberatie cromatica. Aberatia cromatica de magnitudine a lentilelor oftalmice este responsabila de distorsiunea culorilor, atunci cand privim prin portiunea periferica a ueni lentile cu dioptrii mari.


*Ceea ce am expus in acest material are o continuitate pe care o voi expune in urmatoarea postare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu