miercuri, 1 decembrie 2010

Exercitarea profesiei de optometrist
Pentru a putea cunoaşte alfabetul şi limbajul acestui mesaj trebuie să se cunoască totul despre ei!
Optometristul este cel care descifrează în faza iniţială primele aspecte ale viciilor de vedere, le evaluează şi le poate corecta!
Profesiunea de optometrist este o profesiune dezvoltată, pornind de la aspectele tehnice ale domeniului, spre partea de îngrijire medicală acordată factorului uman, fapt care face din acest specialist un factor de interfaţă cu medicul oftalmolog, un specialist ce se poate integra în activitatea de servicii pentru populaţie cu o investiţie medie, dar cu eficienţă maximă (1 din 5 oameni poartă ochelari). Ei trebuie să fie permanent bine informaţi, pregătiţi moral şi cu profesionalism!!!, abilitat să lucreze în echipă şi să fie apt să facă faţă multiplelor probleme pe care le ridică această activitate dinamică.
Specialistul optometrist, având la bază cunoştinţe tehnice, tehnologice, de anatomie şi fizio-patologie, computere şi alte specializări conexe, se poate adapta uşor la noile cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii prin utilizarea noilor metode, instrumente, aparate şi tehnologii.
De aceea, şi ţara noastră s-a aliniat la aceste cerinţe imperioase ale dezvoltării activităţilor din diferite domenii, încercând să adopte aceleaşi strategii ale Comunităţii Europene în ceea ce priveşte profesiunea de optometrist.
În toate ţările europene şi în ţara noastră, de asemenea, factorii de bază ai acestei activităţi au permis structurarea unor configuraţii eficiente, dinamice, flexibile dar în acelaşi timp, stabile în principii fundamentale de îngrijire a populaţiei, prevenire şi combatere a unor probleme vizuale, cunoscut fiind faptul că este mult mai uşor să duci o muncă de prevenire şi compensare decât să vindeci o boală gata instalată şi nedepistată la timp.
Autorităţile naţionale au ajuns astfel la concluzia că este ineficientă utilizarea a resurselor umane specializate superior, medicilor respectiv a oftalmologi, în activităţi de rutină de prevenire, supraveghere, examinare primară şi compensarea funcţiei vizuale, acestea fiind funcţiuni preluate cu foarte mult succes de optometriştii pregătiţi la nivel superior.
Astfel, în conformitate cu cele stabilite de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în CLASIFICAREA OCUPAŢIONALĂ DIN ROMÂNIA (1995) este definită şi încadrată profesiunea de optometrist în categoria IV.3.2.2. Grupa minoră 32 la grupe de bază componentă 3224 Optometricieni şi opticieni.
Competenţa profesională este definită astfel: optometricienii şi opticienii examinează pacienţii cu acuitate vizuală deficitară, prescriu şi montează ochelari şi lentile de contact, acordă consultaţii cu privire la utilizarea acestora sau a altor aparate de corecţie a vederii.
Profesia de OPTOMETRIST este deci recunoscută în nomenclaotrul de meserii din România şi de asemenea la nivel european prin ECOO (Comisia Europeană de Optică şi Optometrie).
Absolventul secţiei de OPTOMETRIE devine în acest moment un specialist în domeniul profesiunii sale putând să examineze, fără contact, ochii pacienţilor, să investigheze şi să dea recomandări care să permită prevenirea tulburărilor vizuale, să promoveze mijloace care să favorizeze o bună evoluţie a funcţiei vederii. De asemenea el poate să participe la conceperea şi producerea de echipamente pentru corecţia vederii, gimnastică oculară sau chiar manufactura de întreţinere.
OPTOMETRISTUL poate fi:
-         angajat în unităţi sanitare pentru a lucra sub directa îndrumare a medicului oftalmolog specialist;
-         angajat de unităţile producătoare de echipament optic de compensare;
-         organizatorul şi conducătorul propriului cabinet optometric, atelier de prelucrare şi montare ochelari şi alte sisteme compensatoare;
-         poate activa în laboratoarele pentru testarea capacităţilor vizuale, în instituţii specializate care se ocupă de asistenţa socială a populaţiei şi profilaxie (şcoli, instituţii speciale, cămine de copii instituţionalizaţi etc.);
-         poate activa în cadrul firmelor care se ocupă cu comercializarea şi întreţinerea aparaturii şi echipamentelor optometrice.

Competenţele (responsabilităţile) în optometrie

Competenţa este capacitatea de a îndeplini sarcinile cerute în exercitarea profesiunii la un nivel corespunzător de siguranţă şi eficacitate.
Responsabilităţile pentru exercitarea profesiunii de optometrist:
a)      A se dedica îngrijirii ochilor şi vederii
Optometriştii îşi utilizează cunoştinţele, capacităţile şi judecăţile pentru a răspunde nevoilor de îngrijire a ochilor şi de îmbunătăţire a funcţiei vizuale a pacienţilor lor şi au drept obiectiv obţinerea de rezultate positive în menţinerea sau ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor.
b)      Îndrumarea  pacientului către un alt profesionist atunci când este necesar, optometristul poate îndruma pacientul spre un alt profesionist în scopul de a răspunde nevoilor vizuale şi de sănătate a pacientului.
c)      Educaţie – optometristul e dators ă educe pacienţii prin recomandări în privinţa sănătăţii ocular şi a vederii, cu scopul de a încuraja obiceiurile sănăoase în viaţa de zi cu zi.
d)      Organizarea practicii- optometristul îşi utilizează capacităţile organizatorice în scopul optimizării serviciilor oferite pacienţilor şi al utilizării eficiente a resurselor de care dispune.
Îndeplinirea acestor responsabilităţi profesionale reprezintă o sarcină complex, care necesită un bagaj de cunoştinţe aprofundate, integrate şi specializate, pe care se bazează toate deciziile competente, precum şi procedurile executate.
De asemenea, la baza oricăror competenţe se află calităţile personale generale ale optometristului, care ii permit să comunice în mod efficient cu pacientul, să ia decizii la momentul oportun , să ia hotărâri rationale şi morale.
Calităţile unui bun optometrist:
-         interesat în a fi la curent cu realizările industriei pentru îngrijirea vederii (cercetare stiinţifică şi realizări tehnologice);
-         atenţie şi acurateţe: pentru detalii, acurateţe în toate aspectele muncii deoarece orice greşeală are consecinţe asupra vederii pacientului;
-         să cunoască reglementările din domeniul sănătăţii şi siguranţei, să menţină condiţiile de siguranţă, referitoare la germeni, microbe, etc.
-         compasiune faţă de pacient;
-         etică profesională;
-         aptitudini de organizator şi cunoştinţele în domeniul afacerilor;
-         dexteritate;
-         aptitudini stiinţifice;
-         aptitudini de comunicare;
-         disponibilitate.


3 comentarii:

 1. ce facultate trebuie pentru a deveni optometrist? si unde pot sa o fac?

  RăspundețiȘtergere
 2. Unde se face scolarizarea in aceasta meserie ?

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna!
  Imi cer scuze ca nu am fost prompta in a va raspunde...
  Dupa terminarea liceului cea mai buna si sigura varianta de a studia acest domeniu este Universitatea Politehnica din Bucuresti- Inginerie mecanica si mecatronica- Optometrie

  RăspundețiȘtergere